ERASMUS ZGODBA: HEIDELBERG

“POJDI V TUJINO IN SPOZNAL BOŠ VSE DOBRE STVARI, KI JIH IMAŠ DOMA”

Semesterticket, ki študentom omogoča brezplačno uporabo javnega prevoza po celotni deželi Hessen, pa tudi do nekaterih mest zunaj nje, je bil glavni razlog, da se je večina mednarodnih študentov prvo soboto naše izmenjave znašla približno 200 kilometrov južno v deželi Baden-Württemberg, v slabi dve uri oddaljenem mestu Heidelberg.

Zame je bilo verjetno sploh prvič, da sem skočila na vlak do mesta, o katerem nisem imela pojma. A Heidelberg me je pošteno očaral, popolnoma pa sem se vanj zaljubila nekaj tednov kasneje, ko sem se vračala z dogodka Solidarität für Ekvador in mi je ob pogledu na osvetljen grad v noči brez zvezd zastal dih.

Heidelberg ima resnično vse. Baročno mestno središče, priljudeno obrežje reke Nectar, ki se lenobno vije skozi mesto in rdečkaste ruševine gradu v renesančno – gotskem stilu, so po mojem skromnem mnenju, le češnja na torti.

Heidelberg, z najstarejšno univerzo v Nemčiji ustanovljeno davnega leta 1386, je odličen za intenziven enodnevni izlet, zagotovo pa ne razočara, če se odločimo ostati dlje. Sama sem ga v teh šestih mesecih večkrat obiskala, se povzpela na grad in od tam občudovala razgled na mesto in stari kamniti most Karla Teodorja, si privoščila odmor (no, mogoče je bilo to pivo) na mestnem trgu in odkrivala slavno, dobrih dveh kilometrov dolgo pot filozofov.

Ali pa sem se preprosto izgubljala v grajskem parku, posvečenem Goetheju. Tukaj bi lahko priredila resnico in napisala, da sem na klopci ob njegovem kipu brala njegove umetnine ter se poglabljala v nemško književnost. Lahko bi celo pretiravala in rekla, da sem to brala v nemških originalih. Pa nisem, v tistem parku, ob Goethejevem kipu, sem se bolj poglabljala v svoje sogovorce, kot pa v nemško književnost.

Nekaj pa zagotovo vem, Goethe je imel še kako prav, ko je rekel: “Pojdi v tujino in spoznal boš vse dobre stvari, ki jih imaš doma.”

20160410_135023

2016-03-26 14.24.30

20160410_134333

Leave a Reply