ERASMUS ZGODBA: LUCERN & ZÜRICH

“NAJBOLJ ŽALOSTEN IN GIBLJIV KOS KAMNA NA SVETU”

V Nemčiji obstaja malo morje turističnih agencij, ki nenehno organizirajo izlete za študente. Zahvaljajoč nizki ceni za ponudbo, ki jo imajo, sem se na vikend izletu “Renski slapovi – Luzern – Zürich”, znašla tudi sama. Gre za tiste vrste izletov, kjer so ogledi intenzivni in kraje spoznaš le površinsko in pri katerih moraš pričakovati, da potovanje ne bo ravno luksuzno in bo mogoče celo rahlo boleče.

Kot sardelice v dvonadstropnem avtobusu smo tako iz Frankfurta krenili na nočno vožnjo proti Švici. Prvi postanek, ob šestih zjutraj so bili Renski slapovi, največji slapovi v Evropi. V ne ravno budnem stanju sem vpila tistih nekaj podatkov, ki nam jih je zdrdal turistični vodič. Ležijo v dveh švicarskih kantonih, Neuhausen am Rheinfall in Laufen-Uhwiesen, blizu švicarske meje z Nemčijo. Oblikovani v ledeni dobi, so s širino 150 metrov najširši slapovi v Evropi, a z višino 23 metrov nižji od najvišjega slapu v Evropi, islandskega slapu Dettifoss.

Po improviziranem zajtrku in obveznem slikanju s slapovi v ozadju smo krenili proti Luzernu, srednjeveškemu mestu, ki nas je pričakalo obdano z jutranjo meglico, ki je nežno lebdela nad Vierwaldskim jezerom.

Še preden se je mesto začelo prebujati, smo se podali preko reke Reuss, ki deli mesto na dva dela in se nato izliva v jezero, vse do spomenika umirajočega leva. Skulptura, ki jo je dizajniral Bertel Thorvaldsen in kasneje izdolbel Lukas Ahorn je neverjetno realistična in te zagotovo ne pusti hladnega. Mene definitivno ni. Za nameček pa je ravno takrat začelo deževati, da je bila temačnost trenutka še intenzivnejša. Mark Twain je o spomeniku v spomin švicarski gardi, ki so jo pomorili leta 1792 tekom francoske revolucije, dejal: “Najbolj žalosten in gibljiv kos kamna na svetu.”

Kasneje smo se zaradi dežju zatekli na najstarejši pokriti leseni most v Evropi, smo zagotovo spregledali marsikatero frekso, ki krasi fasade stavb že iz časa srednjega veka.

Zürich, od Luzerna oddaljen dobro uro vožnje nas je pričakal v soncu, s čudovitimi turkiznimi strehami cerkva in s parado ponosa, ki se je ravno tisti dan odvijala po ulicah mesta. Mesto je s 400 tisoč prebivalci največje švicarsko mesto. Leži ob jezeru Zürich in je prav tako kot Luzern obdano z gorami. Oba sta tako švicarska, izredno draga in neverjetno čista. Slednje mi je bilo še posebej všeč.

V tistih nekaj popoldanskih ur smo nato stlačili glavne znamenitost Züricha, preden sem jaz osebno kapitulirala pred jezerom in opazovala ljudi na promenadi, čakajoč da mimo pride Tina Turner. Ni prišla.

Zürich in Luzern sta vsekakor najlepša kraja kjer sem kdajkoli bila. Ne samo, da izgledata pravljično, atmosfera je neverjetno spokojna in umirjena. In če prej Švica ni bila na mojem potovalnem seznamu, sedaj definitivno je in jaz komaj čakam, da se vrnem tja.

2016-06-11 06.34.53

2016-06-11 11.33.09

2016-06-11 10.05.27

2016-06-11 11.40.24

Leave a Reply