ERASMUS ZGODBA: MARBURG #2

“DRUGA MESTA IMAJO UNIVERZE, MARBURG JE UNIVERZA”

V Marburgu sem živela že dober mesec, ko se je pričel letni semester. Ker mi je večina rednih predavanj prvi teden odpadla, je bil tečaj ruščine moje prvo predavanje na urniku. Snapchat-3981714733121442236Ko sem rahlo izgubljena, z navigacijo na telefonu iskala stavbo, kjer bodo moja predavanja, sem se zavedla, da tutorji tekom orientacijskega tedna niso pretiravali, ko so poudarjali: » … druga mesta imajo univerze, Marburg je univerza.« Navigacija me je pripeljala do stavbe, ki je izgledala kot star stanovanjski objekt. Če v mailu, ki smo ga dobili pred začetkom predavanj, ne bi izrecno pisalo, da je dovoljeno manjkati samo štirikrat, si zagotovo ne bi upala vstopiti.

Resnično, vse in vsakdo v Marburgu je nekako povezano s prvo protenstantsko univerzo na svetu, ki jo je leta 1527 ustanovil Philipp I, po katerem se tudi imenuje. Kasneje jo je obiskovalo malo morje pomembnežev, vse od bratov Grimm in ruskega fizika Lomonosovega, do filozofa Hermana Cohna.

Na univerzi trenutno študira več kot 25 tisoč študentov, od tega kar 10% tujih. Prostorska stiska predstavlja resničen problem in predavanja se zato izvajajo v najrazličnejših stavbah raztresenih po celem mestu. Slednje lahko povzroči rahli logistični problem, ko moraš v petminutnem odmoru iz predavalnice na eni strani mesta priti na predavanje na popolnoma drugi strani mesta. A na koncu nekako vedno uspeš.

Za mednarodne študente je lepo poskrbljeno, iz osebnih izkušenj lahko povem, da so za vsak moj administrativni problem hitro našli rešitev. Na začetku semestra morajo študentje, tudi mednarodni kupiti t.i. semesterticket, ki za ceno 150-250€ omogoča neomejeno uporabo javnega prevoza v celotni deželi Hessen.

Ker me je življenje v Marburgu potisnilo iz moje cone udobja, sem tisti dan samozavestno vstopila v stavbo, za katero se je na koncu izkazalo, da je pravi naslov za moj začetni tečaj ruščine, ki bo za nameček potekal z razlago v nemščini.

20160407_135752

Leave a Reply