ERASMUS ZGODBA: MARBURG #4

“IN POTOVALA JE SREČNO DO KONCA SVOJIH DNI”

Marburg se izjemno rad pohvali s svojimi slavnimi študenti. Brata Grimm sta jim še posebej pri srcu, a tukaj ni vse tako kot se zdi na prvi pogled. Javna tajna je namreč, da brata Grimm mesta nista ravno marala. Še več, vodička, ki je takrat mesto razkazovala skupini v kateri sem bila tudi jaz, je bila jasna: “Sovražila sta to mesto, sovražila sta to vreme in vse te neskončne stopnice …”

Brata Grimm, ki sta zbirala in zapisovala ljudske pripovedke ter tako ustvarila še dandanes slavne Grimmove pravljice, sta v Marburgu v letih 1802 – 1806 študirala pravo. V originalu je bila marsikatera pravljica rahlo drugačna, veliko bolj nasilna, erotična in krvava.

Marburg se je bratoma poklonil na svojevrsten način in po starem delu mesta postavil  Grimm dich pfad. Gre za najrazličnejše skulpture, ki ponazarjajo izseke iz njunih najslavnejših pravljic in jih najdemo na najbolj nenavadnih lokacijah.

Svojo pot lahko začnemo na Rudolphsplatzu in se po stopnicah povzpnemo do slavne kavarne Vetter. Tam na zidu opazimo belo in rdečo vrtnico iz pravljice Schneeweisschen und Rosenrot. Gre za različico Sneguljčice, kjer palčki še ne nastopajo, ima pa Sneguljčica sestro. Obe se na koncu poročita, ko škrat medvedu odseka glavo, prekine preklenstvo in ga s tem spremeni nazaj v princa.20160406_140846

 

Nekaj čisto posebnega je Zlatolaskin stolp ali Spiegelslustturm, ki se bohoti na hribu zunaj mesta in je dostopen s kratko avtobusno vožnjo ter nekajminutnim sprehodom skozi gozd.

Svojo raziskovanje pa lahko pričnemo tudi v starem botaničnem vrtu, kjer na jezeru  skulptura ribe ponazarja pravljico Ribič in njegova žena. Če se od tam napotimo mimo Elizabetine cerkve po ulici Steinweg na desni strani na zidu opazimo volka in sedem kozličkov iz istoimenovane pravljice. Višje po ulici pridemo do skulpture žabca iz Žabjega kralja za katerega vsi vemo, da ga princesa s poljubom odreši preklenstva in spremeni nazaj v princa. V eni izmed Grimmovih različic pa je le-ta poljub zamenjan z obglavljenjem princa. Opazimo vzorec? Nauk večine Grimmovih pravljic je, da če nisi zadovoljna s svojo boljšo polovico mu odsekaj glavo in spremenil se bo v princa tvojih sanj.

2016-07-20 16.54.46

Če na koncu ulice zavijemo desno nas pričaka velika košara z dobrotami iz Rdeče kapice. Ta pravljica se konča srečno, ko Rdečo kapico in njeno babico lovec reši iz volkovega trebuha. V originalu pa ne nastopata ne babica, ne lovec, Rdeča kapica pa konča kot volkov polnovreden obrok.

20160406_135902

Od tam se lahko izmuznemo mimo sodobnega, nelegalnega in rahlo pocukranega grafita “Liebe ist der schlüssel”, vse do cerkve Sv. Marije, kjer najdemo še skulpturo Janka in Metke, ki v originalu čarovnice ne potisneta v peč, temveč ji prerežeta grlo. Od tu nas do gradu čaka le še nekaj ducatov stopnic. Na zadnjih stopnicah se bohoti citat Jakoba Grimma, ki gre nekako takole: “… mislim, da v Marburgu najdemo več stopnic na ulicah kot v hišah …”  Le lučaj od stopnic se med bršljanom skriva slavno “Zrcalce, zrcalce na steni povej” iz priljubljene Sneguljčice.

 

Tik pod gradom pa težko spregledamo velik rdeč čeveljček, ki pripada nikomur drugemu kot junakinji vsake majhne deklice, Pepelki. Tudi v meni prebudi majhno punčko, ki je nekoč verjela v prince na belih konjih. In dandanes verjame le še v kvalitetno izdelane čevlje, ki te na dolgih popotovanjih ne pustijo na cedilu in te ne zažulijo popolnoma.

2016-04-06 12.06.43

 

Leave a Reply