Muzej prekinjenih razmerij

Tekom zadnjih let sem obiskala malo morje muzejev v najrazličnejših mestih po Evropi, se gnetla z ostalimi turisti v vrsti za vstop in poslušala neskončno muzejskih zgodb, od katerih so bile nekatere dolgočasne, nekatere žalostne, nekatere pa celo neresnične.

Ure in ure sem stala v množici pred Versaillesom, cel dan preživela med zbirkami nacionalnega muzeja v Londonu, poskušala razumeti islamsko zgodovino v Davidovem muzeju v Kopenhagnu ter bila osupla in ogorčena nad vsem zlatom, ki ga premorejo Vatikanski muzeji.

Obstaja pa en majhen muzej, ki sem ga do sedaj obiskala že trikrat ali štirikrat in kamor odpeljem vsakega svojega mednarodnega prijatelja, ki me pride obiskat. Vas zanima kam? V muzej ljubezni. Oziroma bolje rečeno, v Muzej prekinjenih razmerij, lociran v Zagrebu, glavnem mestu Hrvaške je eden izmed le dveh svoje vrste na svetu. Drugega najdemo na drugi strani oceana, v Los Angelesu. Gre za muzej katerega zbirke se nenehno spreminjajo in to so odlično povzeli z naslednjim stavkom: “To je muzej o tebi, muzej o nas, o načinu kako ljubimo in kako izgubimo.” Jap, jaz spadam med tiste preveč pocukrano-romantične ljudi.

Tekom begunske krize sem v muzeju naletela na naslednjo zgodbo o moji državi:

Črkovanje ljubezni (2013, Pakistan):

Slovenija, edina država na svetu, ki ima ljubezen  (angl. love) v svojem imenu. Ampak, ko sem bil v težavah, ko sem reševal svojo dušo in so tvoji gozdovi zame postali džungla, ko sem izgubljal vso upanje in celo nohte na mojih nogah, me je tvoja policija ujela in neozirajoč se na moje prošnje za azil, vrnila nazaj na Hrvaško. Danes prekinjam s tabo in s tvojimi lažmi o ljubezni.

In tukaj je še en del ljubezenske zgodbe, ki se me je dotaknila:

…. Ljubezen na prvi pogled. Nezmotljiva. Ampak, po vsej strasti, veliko solza, ljubosumnosti in neprijetnih prepirov. Kdaj umre ljubezen? Kdaj sprejmemo situacije v naših življenjih, za katere vemo, da niso dobre za nas, situacije, ki si jih ne želimo?

Vsi imamo nekje vsakdanje nepomembne stvari, skrito čustveno prtljago, ki smo ji nekoč rekli ljubezen. Kos papirja na katerega je naša srednješolska ljubezen napisala pravljico o najini mladi ljubezni, ali pa navaden vžigalnik od fanta, ki se je kasneje izkazal za največji strup na dveh nogah, kar smo jih kdaj srečali.

Oh, ta sladka žalostna ljubezen!

Muzej sta ustanovila Olinka Vištica in Dražen Grubišić ter je vsekakor kraj, ki ga morete obiskati, ko se boste mudili v Zagrebu!

Naslov in dodatne informacije:

Ćirilometodska ul. 2, 10000 Zagreb

  • Poletje (1. junij – 30. september): Vsak dan od 9:00 do 22:30 ure
    Zima (1. oktober – 31. maj): Vsak dan od 9:00 do 21:00 ure.
  • Telefon: 01 4851 021
  • Elektronski naslov: info@brokenships.com

Muzej prekinjenih razmerij na Facebooku

Processed with VSCO with m3 preset

Processed with VSCO with g3 preset

PIN ME!

are Organics

Leave a Reply