ADVENT V ZAGREBU

Marsikatero evropsko mesto se tekom decembra spremeni v pravo zimsko pravljično deželo. Meni je, izmed vseh, ki sem jih kdaj obiskala, še vedno daleč najljubši advent v Zagrebu. Mogoče je v zadnjih letih resda postal preveč skomercializiran in tudi o gneči je brez pomena izgubljati besede, a menim, da je z razlogom letos že tretjič razglašen za najboljši evropski božično-novoletni sejem.

Enodnevni izlet v Zagreb bi bil preveč hektičen in nabit z dogodki zato sva se odločili, da si za Advent v Zagrebu vzameva kar cel vikend in prespiva v hostlu Chic.

ZRINJEVEC

Na Zrinjevcu nas 220 okrašenih dreves, ki obdajajo promenado vodi do glavne točke parka, glasbenega pavilijona, kjer se tekom decembra odvijajo glasbeni nastopi in predstave, medtem ko iz stojnic diši po kuhanem vinu. Glasbeni program se v decembru odvije vsak dan od 18. do 22. ure in prava božična atmosfera privlači ogromno število obiskovalcev vseh generacij. Na Zrinjevcu se letos nahaja kar 24 stojnic s spominki in ročno izdelanimi izdelki ter tudi 18 stojnic s hrano, na katerih lahko obiskovalci poskusijo tradicionalne hrvaške jedi, vse od krpic in štruklov do fritol.

FULIRANJE NA STROSSMAYERJU

Fuliranje na Strossmayerjevem trgu, med parkom Zrinjevec in Ledeno deželo, ponudi širok nabor kulinaričnih užitkov kot so burgerji in ulična sarma, ter tudi tradicionalni nemški germknödels. Vsi obiskovalci, ki se na sejem odpravijo s svojimi pasjimi prijatelji pa bodo še kako veseli pasje restavracije Dog bakery Hov-Hov Zagreb.

LEDENA DEŽELA NA TRGU KRALJA TOMISLAVA

Zraven Zrinjevca se na Trgu kralja Tomislava nahaja Ledena dežela, ki  velja za enega največjih drsališč na prostem v Evropi in obsega 2000 kvadratnih metrov površin. Ledena dežela je prava poslastica za vse ljubitelje drsanja, tisti, ki pa to še niso, pa se lahko udeležijo tečaja drsanja.

TRG BANA JELAČIĆA IN BOŽIČNA PRAVLJICA

Glavni zagrebški trg pravtako postreže z bogatim adventnim dogajanjem. Trg Bana Jelačića se tekom decembra spremeni v prizorišče neštetih koncertov, med drugim se tam odvije tudi dobrodelni koncert fundacije Ana Rukavina. Zraven trga najdemo Božično pravljico, zasnežen umetni borov gozdiček, v katerem se skrivajo stojnice z bogato ponudbo hrane in pijače v kateri lahko obiskovalci uživajo ob spremljavi vsem znanih pop in rock hitov. Iz prve roke vam lahko povem, da so bile še posebej sladke fritule s stojnice Slatka Bajka.

ADVENT V KLOVIĆEVIH DVORIH

Po najboljši fotospomin z Adventa v Zagrebu se je najbolje odpraviti v Zgornje mesto, kjer je pripravljenih več foto-točk, ki bodo poskrbele za čudovite fotografije s prekrasnim, resnično pravljičnim ozadjem.

ADVENT NA STROSSU IN ZGODBA Z GRIČA

Za konec se sprehodite po najljubši zagrebški promenadi, po Strossu, ki je prijetna  tako podnevi, ko pred našimi očmi leži cel Zagreb, kot tudi zvečer, ko se prižgejo neštete lučke in pričarajo romantično vzdušje. Obvezen je tudi obisk tunela Grič, ki se nahaja le nekaj minut hoje stran od Strossa in kjer se lahko v edinstveni okolju, ob spremljavi božičnih pesmi sprehodite po ulici iz časa Charlesa Dickensa.

 

Če vam bo ostalo še kaj časa vam priporočam, da svoj obisk v Zagrebu popestrite tudi z obiskom muzeja Prekinjenih razmerij.

Trg Bana Jelačića

Zrinjevec

20171209135233_IMG_0505

Christmas lights at Zrinjevec

Advent at Klovićevi dvori

Christmas tram

Christmas tree

Night at Ban Jelačić square

Christmas train

Christmas lights

Santa in Zagreb

 

PIN ME!

t's time toCelebrate 

Leave a Reply